flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До суду надійшов обвинувальний акт за ст.114 КК України «Шпигунство”

01 лютого 2024, 16:21

Збирання інформації про місцерозташування ракетного комплексу «Нептун», анкетних даних керівництва поліції в Одеській області та місць розташування будівель Управлінь поліції

Турбін Михайло Андрійович є співробітником Управління ФСБ РФ по Краснодарському краю.

В перший тиждень від початку військової агресії  Російської Федерації проти України,  використовуючи месенджер «Telegram, Турбін М.А.  звернувся до знайомого  громадянина України, з яким підтримував дружні відносини, та поцікавився його ставленням до збройної агресії. В подальшому запитував, чи має громадянин України знайомих з позитивним ставленням до збройної агресії; згодом запитував, чи має товариш фізичний доступ до Голови Одеської обласної військової адміністрації.

В квітні 2022 року Турбін М.А. написав про необхідність встановлення та надання інформації про місцерозташування та зберігання ракетного комплексу-360МЦ «Нептун”,  про місця дислокації військової техніки ЗСУ та їх особового складу, про необхідність надання інформації про анкетні дані керівництва поліції в Одеській області, а також про місце розташування будівель, в яких розташовуються управління поліції (координати, назви вулиць тощо).

Громадянин України був  залучений до конфіденційного співробітництва, а тому надав Турбіну М.А. залегендовану інформацію.

Наразі Турбін М.А. обвинувачується у том, що будучи іноземцем, вчинив всі необхідні дії, спрямованні на збирання відомостей, що становлять державну таємницю, з метою передачі іноземній державі, тобто вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч.1 ст. 114 КК України (справа №758/1163/24).

Турбіну М.А. загрожує до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.